Stabilointi

Stabilointi

Puun stabiloinnissa puusta imetään kaikki ilma pois, että stabilointiaine pääsee imeytymään puun kaikkiin huokoisiin. Stabilointiaine on nestemäistä muovia, jota pystyy värjäämään siihen tarkoitetuilla väreillä.

Stabilointi alkaa siitä, että uunissa kuivattu puu laitetaan alipaineastiaan. Kuiva puu on onnistumisen edellytys, jos kosteutta on liikaa niin stabilointiaine ei pysty imeytymään kunnolla puuhun. Puiden päälle laitetaan jotain painoa (esim. metallin paloja) silloin puut eivät rupea kellumaan stabilointi- aineessa. Tämän jälkeen puiden päälle kaadetaan stabilointiaine.  Laitetaan alipaineastian kansi kiinni ja käynnistetään sitten kanteen yhdistetty alipainekompura.

Alussa pitää varoa stabilointiaineen kovaa kuohumista, ettei stabilointiainetta pääse alipainekompuraan letkua pitkin. Kone saattaa mennä rikki, jos ainetta pääsee sinne. Ei riitä, että alipaine vain imaistaan astiaan ja lopetetaan siihen, vaan alipainekompuran pitää olla koko ajan päällä. Tämä vaihe on ohi, kun kuplien tulo lakkaa. Yleensä tämä vaihe kestää puolesta päivästä pariin päivään.

Seuraavaksi avataan varovasti venttiili alipaineastian kannesta ja päästetään alipaine pois astiasta. Puut jätetään stabilointiaineeseen vähintään yhtä kauaksi aikaa kuin mitä niitä pidettiin alipaineessa, että stabilointiaineella on aikaa imeytyä kunnolla puu palikoiden läpi. Tässä vaiheessa ei ole haittaa, vaikka puu palikat olisivat stabilointiaineessa pidempään kuin ohje sanoo. Imeytymisen jälkeen alipaineastiasta kaadetaan stabilointiaine takaisin purkkiinsa. Tämän jälkeen puu palikoista annetaan valua ylimääräinen stabilointiaine pinnasta pois, joka kestää muutamia minuutteja.

Stabilointiaineesta märät puu palikat kääritään vahvaan alumiini folioon ja laitetaan uuni pellille. Pelti laitetaan valmiiksi lämmitettyyn uuniin 80-85 asteeseen. Uunin lämpömittari voi olla epätarkka, joten kannattaa käyttää erillistä lämpömittaria. Lämpötilan on oltava koko ajan oikea, että stabilointiaineen kovettuminen onnistuu hyvin.  Tämä tarkoittaa sitä, että uunin lämpötilaa on tarkkailtava koko prosessin ajan. Puukonkahvan kokoisten (30x40x120mm) puu palikoiden annetaan olla uunissa n. 2 tuntia. Nämä ajat ja lämpötilat siis käyttämilläni stabilointiaineilla, muiden valmistajien tuotteilla ajat ja lämpötilat saattaa vaihdella.

Parasta mielestäni stabiloinnissa on se, että osittain lahon puutavaran pystyy käyttämään tuotteisiin eikä tarvitse heittää sitä pois. Osittain lahossa/lahotetussa puutavarassa on hienoja ja hyviä värejä jo valmiiksi. Tähän mennessä olen stabiloinut onnistuneesti erilaisia puita ja pahkoja, kääpää sekä hirven, poron ja peuran sarvea.

 

Yhteystiedot

Varustie 13
75530 NURMES, FINLAND
Ly: FI29720917

Gsm. 040 130 3468

Käsittelemme viestinne luottamuksella, ja olemme teihin pikaisesti yhteydessä. Lomakkeen lähettäminen on 100% turvallista, eikä se sido sinua mihinkään.

© Copyright 2019 Puukko ja Lahjapaja Sami Ahti | All rights reserved | Tietosuojaseloste

Suunnittelu ja toteutus