Ojeistuksia

Puukon ja veitsen hoito ja huolto ohjeita.

Teroita puukon/veitsen terää riittävän usein. Ei kannata päästää terää tylsymään liikaa koska silloin on aina hankalampi saada puukko teräväksi. Muista säilyttää oikea teräkulma terässä, kun teroitat sitä. Kannattaa hommata hyvä hiomakivi / timanttiteroitin ja / tai hiomapuikko kaveriksi puukoille ja veitsille. Myös parasta ja kalleinta puukkoa/veistä pitää teroittaa, mikään puukko/veitsi ei pysy terässään ainiaan.

Tylsä terä on paljon vaarallisempi kuin terävä terä. Tylsällä terällä voimaa tarvitaan paljon enemmän työskentelyssä, jolloin lipsahdusten vaara silloin kasvaa suuresti. Puhdista ja kuivaa terä kunnolla aina käytön jälkeen ja säilytä puukkoa tupessaan. Veitsiä kannattaa säilyttää veitsitukissa tai magneetti telineessä, ettei veitset pääse kolisemaan toisiinsa ja tylsymään. Puukkoa ei kannata pestä astianpesukoneessa vaan aina käsin pesu. Lihatuotteita käsiteltäessä kannattaa käyttää pikkuisen pesuainetta. Terään kannattaa sipaista parafiiniöljyä tai ruokaöljyä silloin tällöin, öljyäminen estää ruostumista.

Tuppea voi hoitaa nahalle tarkoitetulla rasvalla.  Tupen rasvaamisessa kannattaa lukea kyseisen nahanhoitoaineen käyttöohjeet, miten sitä tulee käyttää. Tupen kannake lenkkiä kannattaa tutkia aika-ajoin, että se on kunnossa ja jos siinä on niittauksia niin ne ovat kunnolla kiinni.

Jos tietää millä öljyllä tai vahalla kahva on alun perin käsitelty niin kannattaa käyttää samaa tavaraa kuin alkuperäinen. Sitä voi kysyä rohkeasti puukon tekijältä. Lakatun kahvan hoitamisessa, jos kahva on kunnossa niin hyvä puhdistus kuivaus sille. Jos lakkapinta huono niin vanha lakka pitää hioa pois ja lakata uudelleen tai laittaa joku puulle tarkoitettu öljy. Öljy on helpompi jatkoa ajatellen. Laittaa aina vain uuden kerroksen öljyä.

Yhteystiedot

Varustie 13
75530 NURMES, FINLAND
Ly: FI29720917

Gsm. 040 130 3468

Käsittelemme viestinne luottamuksella, ja olemme teihin pikaisesti yhteydessä. Lomakkeen lähettäminen on 100% turvallista, eikä se sido sinua mihinkään.

© Copyright 2019 Puukko ja Lahjapaja Sami Ahti | All rights reserved | Tietosuojaseloste

Suunnittelu ja toteutus